V „šunce“ vstříc třetímu cíli Dakaru. Classic je nejzábavnější kategorie, řekla Roučková:

Rylle Dakar absolvuje už potřetí. A potřetí v odlišné kategorii. Nejprve Olga Roučková jela se čtyřkolkou a jako první Češka závod i dokončila. To samé se jí podařilo i za volantem bugyny a letos na slavném závodě startuje se Suzuki Samurai mezi „klasikáři“. A jak sama přiznává, prožívá v historickém voze velké množství emocí.

 

Už dvakrát Rallye Dakar dokončila. Poprvé to bylo hned při premiéře na legendárním podniku v roce 2018, ještě v Jižní Americe, kdy se jí to v sedle čtyřkolky povedlo jako vůbec první Češce. O rok později viděla cíl i za volantem bugyny a nyní se o to snaží potřetí. A opět v odlišné kategorii, té nejmladší dakarské „Classic“, v níž jezdí historické vozy.

Roučková si do Saudské Arábie proto přivezla Suzuki Samurai a společně s navigátorem Robertem Knoblochem drží po druhé etapě 129. pozici.

Česká závodnice zatím při nové zkušenosti zažívá velké dobrodružství, které má jak světlé, tak i trochu stinné stránky. „Dnes jsem asi dvacetkrát řvala do helmy, že chci čtyřkolku, že to ani není možný, co tady dělám v tom autíčku. Já ani nevidím ven. Pak jsem si říkala, že by i bugyna byla dobrá. Na druhou stranu když všechny tři kategorie srovnám, tak se Samuraiem je to nejzábavnější, jelikož si to člověk musí vydřít,“ popsala.

Historické vozy z kategorie „Classic“ jedou oproti jiným kategoriím odlišnou a méně náročnou trasu, což však neznamená, že by to byla procházka růžovou zahradou.

„Pořadatelé se asi nesvezli v těch starých šunkách, co my máme. Já tomu říkám šunky, protože jsou to opravdu stará auta. Očividně nemysleli na to, že s tímto strojem, jedna trojkou, ročník 99, ve feš-feši opravdu jet osmdesátkou nemůžu,“ řekla.

Při náročném závodě jí ale pomáhá pozitivní atmosféra celé kategorie. Startovní pole totiž nabízí velké spektrum zajímavých strojů i lidských příběhů. „Jejich story jsou neuvěřitelné. Jedou tady manželé, rodiny, taťka se synem. Je to něco neskutečného, a když si s nimi potom povídáte, sálá z toho život,“ dodala spokojeně.